A- A A+

Pobierz program w PDF: 

Pobierz repertuar PL lang en

mam oko na kulturę 1

menu
Grudzień 2018
Po Wt Śr Cz Pt So Nd
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Dikanda to uznany szczególnie na zagranicznym rynku muzycznym szczeciński zespół grający world music. W swojej twórczości Dikanda stawia na autentyczność stylu – poszukuje nowych nurtów i większość utworów jest oryginalnymi kompozycjami. Muzyczne inspiracje czerpie z tradycyjnych, folkowych brzmień

szeroko rozumianego orientu – od Bałkanów, przez Izrael, Kurdystan, Białoruś po Indie. W ich utworach można usłyszeć głównie brzmienia bałkańskie i cygańskie. Zespół istnieje od 1997 r. Dikanda ma w swoim dorobku 7 płyt – w tym DVD Live nagrywane w zakopiańskim Teatrze Witkacego; setki koncertów (głównie w Niemczech, Austrii i Szwajcarii, ale również w Rosji, Indiach oraz w USA), zdobyli także liczne nagrody - w tym „Płyta roku” niemieckiego czasopisma „Folker” przyznana w 2005 roku za „Usztijo”. Koncerty Dikandy to niezwykle emocjonalna podróż po etnicznych brzmieniach, żywiołowe spotkanie pełne energii, charyzmy, prawdziwych uczuć. Charakterystyczne dla Dikandy jest tworzenie nowych słów w tekstach utworów, w ten sposób powstał oryginalny język grupy - „dikandisz”. Najważniejszy w twórczości zespołu jest przekaz, który jest relacją między artystami a publicznością.

 

Dyskografia:
Muzyka czterech stron wschodu (2000)
Jakhana Jakhana (2002)
Usztijo (2004)
Ajotoro (2008)
Live (2010)
DIKANDA Live in Zakopane (2013)
Rassi (2013)
Devla Devla (2017)

Ważne występy i nagrody:
Festiwal Muzyki Folkowej Polskiego Radia Nowa Tradycja 1999 – I nagroda
Festiwal Eurofolk 1999 – I nagroda
Montreux Jazz Festival – Montreux 2001
Krajowy Festiwal Piosenki Polskiej – Opole 2001, 2002
Sziget Festival – Budapeszt 2003
Folkowy Fonogram Roku – III miejsce za płytę Jakhana Jakhana 2002
Festiwal Folkherbstfestival Plauen 2004 – I nagroda i nagroda publiczności
Występ w Studiu im. Agnieszki Osieckiej w Radiowej Trójce 2008
XVII Przystanek Woodstock – Kostrzyn nad Odrą 2011

Zespół:
Ania Witczak - śpiew, akordeon
Dominik Bieńczycki - skrzypce
Daniel Kaczmarczyk - instrumenty perkusyjne
Piotr Rejdak - gitary
Grzegorz Kolbrecki - kontrabas
Kasia Bogusz - śpiew
Szymon Bobrowski - trąbka

Na stronie naszego patrona medialnego - folk24.pl do wygrania wejściówki na ten fantastyczny koncert:

https://folk24.pl/wiesci/dikanda-zapowiada-koncerty/

Bilety: 40 zł w przedsprzedaży i 45zł w dniu koncertu

Moderator spotkania - Adam Dobrzyński

sala widowiskowa OKO, ul. Radomska 13/21

facebook