Jeść jak polski król – Ośrodek Kultury Ochoty OKO
prelekcja

Jeść jak polski król

Dotknąć przeszłości. Spotkanie z archeologiem.

Król Zygmunt Stary godził się na nowości kuchni włoskiej wprowadzane przez Bonę na swym dworze, jednak pozostawał wierny swoim przyzwyczajeniom związanym z piwem. Będąc jego smakoszem jadł na śniadanie polewkę piwną z grzankami...

„Boć to tylko nasze na tym świecie, co zjemy dobrze i smaczno” – tak mawiał Jan III Sobieski, którego stół zastawiano sarmackimi potrawami. Król lubił różnorodność, często więc sięgał po potrawy innych narodów, które przygotowywali dla niego kucharze według zanotowanych przez niego przepisów. Za czasów Augusta III, kiedy uczestniczono we wspaniałej i eleganckiej uczcie, zwykło się mówić „Jadłem jak polski król”. Postać Stanisława Leszczyńskiego wpisała się w historię ciastek. Król wraz z jednym z cukierników wpadł na pomysł nasączenia baby rumem i w ten sposób powstało ciastko zwane „ponczowym”. Kultura stołu, obyczaje i dobre maniery panowały na dworze króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Jego upodobania smakowe zapoczątkowały zdrową kuchnię łączącą francuskie i polskie tradycje.

Zapraszamy na spotkanie z archeolożką Joanną Borowską, która opowie o kuchni czasów nowożytnych, zwyczajach, wykwintnych posiłkach, a także zastawach stołowych, których elementy często są odkopywane podczas badań archeologicznych.

  • ikona kalendarza
  • 17.05 | 17:00

  • Kontakt:
    tel: 22 822 48 70
    e-mail: oko@oko.com.pl

    Wstęp wolny!
Document